Elina Havu
BLOGIT

Miten tarpoa hymy huulilla ja energisenä kaamosajan läpi?

Elämme juuri tällä hetkellä pahinta kaamosaikaa. Mikä auttaisi pimeyteen ja helpottaisi oloa? Lue ravintoterapeutti Eijaliisa Koivun vinkit, miten selvitä kaamosväsymyksestä.


Artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä KOIVUN HYVÄ OLO – hoidot ja ravintoneuvot -yrityksen kanssa. Eijaliisa Koivu on Skillan syyskokouksessa kertomassa vinkkejä kaamoksen kesyttämiseen.


Jos tuntuu, että talven pimeys koettelee, voit olla yksi monesta kaamosväsymyksestä tai kaamosmasennuksesta kärsivästä. Suomessa arviolta jopa 1/3 osa ihmisistä kärsii kaamosväsymyksestä ja 7,1% kaamosmasennuksesta. Kaamosväsymys on kaamosmasennuksen lievempi muoto. Kaamosväsymyksen ja -masennuksen arvellaan johtuvan melatoniinihormonin erityksen häiriintymisestä valon puutteessa. Melatoniini on serotoniinin eli onnellisuushormonin johdos ja se selittää mielialan muutokset. Naisilla vaiva on yleisempi, johtuen ilmeisesti hormonitoiminnoista.

Pahimmat kuukaudet ovat marras- ja tammikuut. Kunnon lumiset talvikuukaudet helpottavat vaivaa, sillä lumi lisää näkyvän valon määrää huomattavasti. Ehkä Lapin kaamoksessa elävät saavat lumesta heijastuvasta valosta voimaa kaamosaikaan.

Miten kaamoksen aiheuttama vaiva sitten ilmenee?

Tyypillistä on väsymys ja masennuksen tyyppiset oireet. Veto on pois, eikä mikään oikein huvita. Alakuloa ja innottomuutta tarttua asioihin esiintyy. Myös keskittymiskyky ja muisti voivat takkuilla ja pinna palaa herkästi. Tähän kun lisätään vielä ruokahalun lisääntyminen
ja hiilihydraattien ahminen, josta seuraa painonnousua, niin ei kaamosaikaa oikein suosikkivuodenajaksi voi sanoa.

Miten sitten taltuttaa kaamoksen tuomat oireet?

Valoksi emme voi muuttua, mutta serotoniinin ja melatoniinin muodostukseen tarvitaan muutakin kuin valoa. Ravinnolla on merkitystä tässäkin asiassa. Valitsemalla lautaselle oikeanlaista purtavaa olet jo pitkällä.

Vaikka iltapäivän hiilarihimo koittaa iskeä, niin voit iskeä takaisin tarttumalla C-vitamiinipitoisiin hedelmiin ja marjoihin, jotka auttavat jaksamaan, vähentävät väsymystä ja uupumusta sekä osallistuvat myös välittäjäaineiden muodostukseen. Hyvät rasvahapot, kuten omega 3, osallistuvat serotoniinin tuotantoon, eli ota hyvä öljylisä käyttöösi rasvaisten kalojen, avokadon ja pähkinöiden lisäksi. Myös folaatti (B9) auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Lisää siis ruokavalioosi tumman vihreitä vihanneksia ja palkokasveja. B-ryhmän vitamiinit ovat myös tärkeitä jaksamisen ja hermoston kannalta. Niitä saat täysjyväviljoista, eläinkunnan tuotteista ja pähkinöistä. D-vitamiinin tärkeyttä ei pimeään aikaan saa unohtaa. Monien tärkeiden vaikutusten ohella siitä voi olla apua kaamosväsymykseen. Hyvillä ravintoaineilla tarjoat superia aivoillesi!

Muistutan aina verensokerin tasaisena pitämisestä, jolloin välttyy huonoilta valinnoilta kuten “hätäsuklaalta”. Se onnistuu pitämällä ateriarytmistä huolta ja koostamalla ateriat huolella. Jokaisella aterialla tulee olla hyviä hiilihydraatteja, proteiinia ja hyviä rasvoja. Näin ei hetken mieliteot saa valtaa.

Jos voit vaikuttaa kokoustarjoiluihin, panosta laadukkaisiin tarjoiluihin. Tilaa täysjyväleipää makean pullan sijaan. Tai miten olisi tarjotin jossa hedelmiä sekä kasvistikkuja dippikastikkeen kera? Entä voisiko kahvin korvata piristävän värinen smoothie?
Syö ja tarjoa värejä!

Hyvän ja monipuolisen ruokavalion lisäksi löytyy luontaistuotekaupoista runsaasti erilaisia tukituotteita kaamosväsymystä tai -masennusta taltuttamaan. Näitä ovat muun muassa melatoniini, omega3 -tuotteet, B-vitamiinit, C-, D- ja E-vitamiinit, folaatti, magnesium ja kalsium. Lisäksi on erilaisia rohtoja joista ruusujuuri yksi mainittava. Ihana rauhoittava iltatee voi myös olla kiva valinta hyggeilyyn.

Teksti: diplomi ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu, KOIVUN HYVÄ OLO -hoidot ja ravintoneuvot

KAAMOKSEN TOP 5 -VINKIT

1. Lepää ja nuku sopivasti.
2. Ulkoile valoisaan aikaan.
3. Liiku mieleisellä tavalla.
4. Syö sitä mikä tekee sinulle hyvää,
älä sitä mitä sinun tekee mieli.
5. Käytä kirkasvalolamppua!

Jaa artikkeli