Kuinka onnistua työhaastattelussa – rekrytoijan 5 vinkkiä työhaastatteluun
Oletko päässyt työnhaussasi siihen vaiheeseen, että työhaastattelu odottaa ja mietit, miten selviytyä siitä? Mietitkö ehkä, miten voisit vakuuttaa tulevan työnantajan siitä, että sinut kannattaa palkata kyseiseen tehtävään?
Tärkein asia, mitä tässä kohtaa voit tehdä, on valmistautua tilaisuuteen miettimällä sekä vastauksia yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin että tutustua myös uudestaan työnantajaan ja haettuun tehtävään.
Valmistautuminen on tärkeää, sillä monelle se voi antaa rennomman fiiliksen ja pienentää jännitystä itse haastattelutilanteessa – minä osaan tämän. Itse tilaisuuteen valmistautumisen ohella voi olla hyvä myös miettiä käytännön yksityiskohdat ennakkoon. Jos kyseessä on livehaastattelu, on hyvä miettiä, miten pääsen paikalle ja kuinka kauan matkaan menee aikaa. Jos kyseessä on virtuaalihaastattelu, mieti miten yhteydet toimivat ja missä on paras rauhallinen paikka ottaa haastattelu.
Suosittelen työnhakuvaiheessa aina tallentamaan työpaikkailmoituksen itselle talteen, jotta voit työhaastattelukutsun yhteydessä palata siihen. Mitä tehtävässä vaadittiin? Millainen osaaminen olisi eduksi? Näin voit miettiä myös omia vastauksia siltä kannalta, mitä olisi tärkeää korostaa. Toisaalta voit myös miettiä, mitä työpaikkailmoitus ei kerro eli mitä haluaisit kysyä työantajalta haastattelun aikana. Itselleni toimiva tapa valmistautua mahdollisiin kysymyksiin on vastata ääneen kysymyksiin niin kuin olisin jo itse haastattelussa. Näin ollen sinulle voi jäädä parempi muistijälki vastauksista ja toisaalta pystyt myös itse kuulemaan, miltä vastaukset vaikuttavat. Jollekulle toiselle voi riittää, kun käy vastauksia läpi oman pään sisällä tai vaikkapa kirjaa ne paperille. On ihan ok ottaa myös nämä paperiset muistiinpanot mukaan haastatteluun itselle tueksi. Kunhan et tietenkään lue vastauksia suoraan paperista.
Miksi sitten käyttää aikaa siihen, että puhuu haastatteluvastauksia ääneen tai miettii niitä mielessään? Työhaastattelussa halutaan kuulla sinusta samaan aikaan riittävästi, mutta myös tiivistetysti ja napakasti. Siispä jollekin voi olla eduksi miettiä ennakkoon, mitä sanoo, jotta saa tuotua itsestään riittävästi tärkeitä asioita esille. Joillekin taas voi olla haasteena saada vastaukset tiivistettyä sellaiseen muotoon, jotta olennainen asia tulee esille eikä vastaaminen mene jaaritteluksi.
Yleisimmin kysytyt kysymykset
Työhaastattelussa halutaan tietää sinun osaamisestasi, motivaatiostasi ja myös sopivuudestasi yrityksen kulttuuriin. Jälkimmäisellä en tarkoita sitä, että pitäisi olla täysin samanlainen kuin kaikki muut yrityksen työntekijät, vaan enemmänkin sitä, että yrityksellä on tietyt toimintatavat ja arvot, joita toivotaan myös tulevan työntekijän noudattavan. Esimerkiksi jos kaikki työ tehdään tiimeissä, ei välttämättä ole järkevää palkata henkilöä, jonka suuri intohimo on yksin työskentelyssä. Sopivuutta yritykseen voidaan selvittää esimerkiksi:
- Millainen olisi sinun unelmien työpaikkasi?
- Millaisessa tiimissä työskentelet parhaiten?
- Millaista esihenkilöä toivot itsellesi?
Osaamisen kohdalla painotetaan yleensä aiempaa työkokemusta sekä tehtävään liittyvää asiantuntemusta (esim. aikaisempi kokemus, järjestelmät, projektinhallinta) ja yleisempää osaamista (esim. vuorovaikutustaidot, oman työn organisointi). Tätä voidaan lähteä selvittämään esimerkiksi seuraavilla kysymyksillä:
- Mitkä ovat vahvuutesi? Entä kehityskohteet?
- Miten aiempi työkokemus tai koulutus auttaa tässä tehtävässä menestymiseen?
- Erilaiset esimerkkitilanteet. Kerro esimerkki onnistumisesta, paineen alla työskentelystä tai
vaikkapa haastavasta tilanteesta ja miten sen ratkaisit.
Motivaation kohdalla ollaan puolestaan kiinnostuneita sinun toiveistasi tulevaa ajatellen, ja miten hyvin työnantajalla on ne mahdollista täyttää. Tässä halutaan tietää, olisiko tehtävä sellainen, johon olisit sitoutumassa pidemmäksi aikaa vai vaan hakemassa CV:seen leimaa ja jatkamassa eteenpäin. Tottakai tätä on vaikea tietää ennakkoon. Tähän aiheeseen tyypillisiä kysymyksiä ovat esimerkiksi:
- Miksi olet hakenut tähän kyseiseen tehtävän?
- Mikä assistentin tehtävissä kiinnostaa? Mikä xx aiheessa kiinnostaa?
- Mikä sinua motivoi työssä?
- Millaisia odotuksia sinulla on tähän tehtävään?
Näiden lisäksi haastattelussa voidaan myös pyytää sinua kertomaan itsestäsi tai antamaan lyhyttä myyntipuhetta siitä, miksi juuri sinut tulisi tehtävään valita. Joissain tehtävissä saatetaan käyttää myös esimerkkitilanteita ja pyytää sinua kertomaan, miten kyseisessä tilanteessa toimisit. Esimerkiksi kertoa vaikkapa millaisia projekteja/työtehtäviä sinulla olisi työpöydällä ja miten lähtisit niitä edistämään tilanteessa, jossa omaa aikaa ja resursseja on vain rajallisesti.
Miten vastata näihin kysymyksiin?
Mikäli sinulta kysytään vahvuuksiasi tai pyydetään myymään itseäsi tehtävään, suosittelen miettimään noin kolme pointtia, jotka kertoisit itsestäsi. Muista, että et lähde vain listaamaan kolmea asiaa, vaan myös avaat esimerkein, mitä tarkoitat näillä. Luotan useimmissa työnhakuvastauksissa kolmeen pointtiin ellei kyseessä ole yksittäisen esimerkin avaamista, jolloin on selkeämpää keskittyä yhteen tilanteeseen.
”Vahvuuteni tähän tehtävään ovat aikaisempi laaja kokemus monipuolisista assistentin tehtävistä aina kalenterinhallinnasta, matkavarauksiin ja tapahtumajärjestelyihin. Lisäksi minulla on hyvät vuorovaikutustaidot ja erityisesti olen saanut kehuja kirjallisesta viestinnästä koskien selkeää kommunikaatiota ja ihmisten ajan tasalla pitämistä. Viimeisenä vahvuutena mainitsen uuden oppimisen. Viimeisimmässä työssä otimme käyttöön uuden nettisivutyökalun. Aikataulu oli tiukka ja minä olin pääkäyttäjänä, mikä tarkoitti, että minun piti kouluttaa myös muut työkalun käyttöön.”
Työnhakumotivaatiota selvittäessä korostuu puolestaan se, että on rehellinen, mutta ei lähde haukkumaan nykyistä työnantajaa. Vaikka tilanne tällä hetkellä olisi kamala, ei tilannetta paranna se, että kerrot negatiivisesti nykyisestä pomosta tai kollegoista. Uudet haasteet tai kehittyminen toimivat aina hyvin, mutta toisaalta, jos olet downshiftaamassa kannattaa sekin kertoa avoimesti.
”Olen vaihtamassa työpaikkaa, koska olen nähnyt nykyisen tehtävän tarjoamat mahdollisuudet. Tässä tehtävässä minua kiinnostaa erityisesti mahdollisuus työskennellä kansainvälisessä ympäristössä sekä kehittää kielitaidon ohella myös asiakaspalvelutaitoja ja erilaisten dokumenttien laatimisen taitoa. Minulle olisi tärkeää myös teidän tarjoama joustava työkulttuuri ja mahdollisuus rytmittää työtä omien toiveiden ja tarpeiden mukaan.”
Ja sitten vielä se kerro itsestäsi -kysymys, joka ei varmaan kovin monen henkilön lempikysymyksiin lukeudu. Mitä ihmettä siinä tulisi kertoa? Itse lähtisin liikkeelle siitä, että kertoisin lyhyesti kuka olen, mikä on ydinosaamistani ja millaisia asioita haluaisin seuraavaksi tehdä. Loppuun kertoisin vielä hieman itsestäni työntekijänä/henkilönä. Loppuun voi myös heittää jonkin ”hauskan” tai yllättävän faktan itsestään.
”Olen Erica, hallinnon ja assistenttityön moniosaaja, jonka vahvin osaaminen koostuu hyvistä organisointitaidoista sekä kyvystä ennakoida eri sidosryhmien toiveita mahdollistaen heidän onnistumisensa työssään. Seuraavaksi haluan kasvaa tiiminvetäjäksi johtamaan assistenttien tiimiä ja auttaa tiimiläisiä menestymään. Vapaa-ajalla minut löytää joko kannon nokasta iltarasteilta suunnistamasta tai sohvan pohjalta ahmimassa True Detectiven uusinta kautta.”
Jännittäminen on ok
On luonnollista, että työhaastattelu jännittää. Onhan kyse sinulle tärkeästä asiasta ja usein toivot saavasi kyseisen työpaikan. Tämä voi kuitenkin joskus vaikuttaa suoriutumiseen itse haastattelutilanteessa ja siksi on hyvä tunnistaa keinoja, jotka voivat auttaa lievittämään jännitystä ja tekemään tilanteesta siedettävämmän. Yksi parhaista keinoista jännityksen lieventämiseen on jo aiemmin mainittu valmistautuminen. Kun olet ennakkoon esimerkiksi miettinyt, mitä tulet sanomaan, on helpompi suoriutua tilanteessa. Jokaisella on se oma taso, kuinka paljon harjoittelua ja valmistautumista tuntuu hyvälle ja siksi onkin tärkeää löytää se sinulle toimiva tapa. Toinen tapa jännityksen lieventämiseen on sanoittaa omaa jännitystä ja soittaa esimerkiksi kaverille tai perheenjäsenelle ennen tilaisuutta. Näin voit saada ajatuksia tilanteesta muualle. Myös haastattelun alussa voi sanoa hyvin, että jännittää ja näin ollen hyvä haastattelija voi tehdä parhaansa tehdäkseen kokemuksesta mukavan. Itseä helpotti havainto myös siitä, että jokainen haastattelija tai rekrytoija toivoo sinun onnistuvan eli he suhtautuvat sinuun lähtökohtaisesti positiivisesti. Myös esimerkiksi erilaiset rentoutumis- ja hengitysharjoitukset voivat osalla toimia. Lisäksi voi leikkiä erilaisilla mielikuvilla, kuten tulkita jännityksen innostukseksi ja lähteä sillä kulmalla haastatteluun. Mielikuvallisesti voi myös miettiä tilanteen pahinta mahdollista skenaariota – mikä olisi pahinta mitä tässä voisi tapahtua? Kukaan ei kuole, nolostus unohtuu ja jostain tulee uusi mahdollisuus päästä haastatteluun. Ainakin epäonnistuneesta kokemuksesta voi oppia seuraavaa kertaa varten.
Tunne myös omat oikeutesi
Haastattelun tarkoituksena ei ole pelkästään grillata sinua, vaan ihan yhtälaisesti sinulla on mahdollisuus tutustua työnantajaan ja tuleviin kollegoihin, jotta voit tehdä päätöksen, haluaisitko siellä työskennellä. Siksi kannattaakin miettiä ennakkoon, millaisiin asioihin haluaisit saada lisätietoa tilaisuuden aikana. Kiinnostaako sinua esimerkiksi tietää tarkemmin tiimistä, tyypillisestä työpäivästä tai vaikkapa haasteista, joita tehtävään mahdollisesti liittyy.
Sinulla on myös oikeus haastaa haastattelijaa, mikäli tämä kysyy kysymyksiä, jotka tuntuvat sinusta epämiellyttäville. Voit kysyä esimerkiksi, miten tämä kysymys liittyy haettuun tehtävään ja mitä haluatte tällä saavuttaa. Lisäksi voit kieltäytyä vastaamasta kysymyksiin, jotka ovat vaikkapa lainvastaisia. Tällaisia ovat esimerkiksi kysymykset koskien perhetilannetta, sairauksia tai terveydentilaa.
Toivottavasti pääset näillä vinkeillä eteenpäin seuraavan haastattelun koittaessa. Tärkeää on olla oma itsensä ja luottaa siihen, että se riittää eteenpäin. Työpaikoille etsitään kuitenkin ensisijaisesti työkavereita eikä robotteja ja siksi juuri sinä voit olla se paras valinta tehtävään. Muista rentoutua ja valmistautua hyvin, jotta vakuutat tulevan työnantajan. Ja jos ensimmäinen tai toinenkaan kerta ei vie haluttuun lopputulokseen, älä lannistu vaan muista, että sinä riität.
Tsemppiä työnhakuun!
Lue lisää kirjoittajasta!
Olen sosiaalipsykologi ja rekrytoinnin asiantuntija. Minulla on pitkä tausta erilaisista hallinnon alan rekrytoinneista mukaan lukien taloushallinnon, henkilöstöhallinnon, erilaisten assistenttien sekä muiden toimistotyön asiantuntijoiden rekrytoinnit. Työskentelen tällä hetkellä EY:llä ja vastaan meillä kokeneiden asiantuntijoiden rekrytoinnista ja sen kehittämisestä sekä työnantajamielikuvasta.
Teen päivätyöni ohessa työnhaku- ja uravalmennusta niin henkilökohtaisen valmennuksen kuin yrityksille ja yhteisöille suunnattujen erilaisten webinaarien ja puhujatapahtumien muodossa.
Suurena intohimonani on työelämän kehittäminen, hakijakokemuksen parantaminen sekä ihmisten auttaminen ja tukeminen eri uran vaiheissa oli kyseessä sitten työnhakuvinkit, uudelle alalle suuntaaminen tai vain yleinen sparrailu. Rakastan myös kirjoittamista ja ajatuksiani työelämään, rekrytointiin ja työnhakuun voit käydä lukemassa by-erica.com
Verkostoidutaan mielellään myös LinkedIn:ssä!
Verkkolehti Skillan yhteistyöartikkeleissa esitetyt näkemykset ovat kirjoittajan/yhteistyökumppanin omia eivätkä välttämättä edusta Skilla ry:n kantaa.