Erica Ollikainen
TYÖELÄMÄ

Miten löytää piilotyöpaikka? Lue rekrytoijan 5 vinkkiä!

Yhä useampi löytää seuraavan työpaikkansa muuta kautta kuin lähettämällä hakemuksen avoimeen paikkaan. Tässä kontekstissa puhutaan usein piilotyöpaikoista, mutta miten ihmeessä sellaisen voi löytää? Tarjoankin sinulle muutamia vinkkejä siihen, miten laajentaa omaa työnhakuaan perinteisten ilmoituskanavien ulkopuolelle ja miten voit tavoittaa myös ne työpaikat, jotka eivät vielä tällä hetkellä omaan haaviisi osu.

Löydä sinua kiinnostavat työnantajat

Kaikki lähtee liikkeelle siitä, että sinun on löydettävä ne työnantajat, jotka tarjoavat sinulle sopivia työtehtäviä. Tämä vaatii usein sitä, että sinun tulee tuntea itsesi, osaamisesi ja motivaation lähteesi. Millaisissa tehtävissä haluaisit työskennellä? Mikä sinulle on tärkeää tulevalla työnantajalla tai tulevassa työpaikassa? Kannattaakin siis lähteä miettimään vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä haluaisit seuraavaksi tehdä? Millaisilla työnantajilla tällaisia tehtäviä olisi tarjolla?
  • Mitä työnantaja tekee ja millä toimialalla se toimii? Onko yrityksen liikeidea sellainen, että voit seistä sen takana? Onko työsi sellaista, että toimialalla on merkitystä työn sisältöön? Kiinnostaako sinua yrityksen toiminta, innostutko siitä tai onko tällaisilla asioilla oikeastaan merkitystä?
  • Millaisia asioita arvostat työnantajassa ja työpaikassa? Missä yrityksissä nämä asiat toteutuvat? Arvostanko esimerkiksi vakavaraisuutta, mutta yrityksen liikevaihto on ollut tappiollista vuodesta toiseen ja otsikot kertovat jatkuvista YT-neuvotteluista?

Tietoa löytyy toki työnantajien omista kanavista kuten nettisivuilta ja sosiaalisesta mediasta. Voi kuitenkin olla hyvä miettiä, saisiko tietoa käytännön arjesta esimerkiksi suoraan tällä hetkellä työskenteleviltä tai entisiltä työntekijöiltä. Kaiken tämän tiedon perusteella sinun onkin sitten helpompi kohdistaa huomiotasi esimerkiksi verkostoitumisen, avointen hakemusten tai ajankohtaisten asioiden seurannan osalta. Muista myös, että lista kiinnostavista työnantajista voi olla todella pitkä, joten anna itsellesi aikaa ja täydennä listaa tiedon karttuessa. Monesti voikin olla niin, että törmäät vaikkapa sosiaalisessa mediassa sattumalta kiinnostavaan toimijaan, josta et ollut aiemmin kuullut mitään ja tämä johtaa
muidenkin saman alan työnantajien löytämiseen.

Tutustu erilaisiin urapolkuihin

Työnantajien lisäksi voi olla hyvä tutustua henkilöihin, jotka työskentelevät näissä työpaikoissa. Millaista reittiä pitkin he ovat päässeet tehtäviin? Millaisissa tehtävissä tai työnantajilla samalla koulutus- tai osaamistaustalla työskentelevät ja millainen heidän urapolkunsa on ollut? Tämä tieto voi tarjota sinulle hyvää inspiraatiota siihen, mikä on mahdollista ja millaisilla keinoilla voisit seuraavan askeleesi uralla ottaa.

Tätä voi tehdä esimerkiksi LinkedIn:ssä tekemällä omaa tiedonhakuprojektia. Tämä lähtee helpoiten liikkeelle etsimällä kiinnnostavien työnantajien sivuja ja klikkaamalla auki kohdan (people), josta löytyvät organisaation nykyiset työntekijät. Voit täällä tehdä hakua esimerkiksi tietyn koulutustaustan, taidon tai tehtävänimikkeen kautta tai ihan vaan selata kaikkia yrityksessä työskenteleviä.

Samaa hakua voi tehdä myös oppilaitosten osalta eli voit vaikkapa klikata oman opinahjosi ja katsoa, missä omalta alaltasi valmistuneet työskentelevät. Oppilaitoksen Alumni-välilehdeltä löytyy näppärästi mahdollisuus selata valmistuneiden profiileja titteleiden, opintotaustan tai avainsanojen kautta. Millaisiin tehtäviin ja yrityksiin muut ovat päätyneet? Muista LinkedInin ohella myös muut kanavat, joissa voit tutustua erilaisiin urapolkuihin. Näitä ovat esimerkiksi yritysten urablogit ja uratarinat, korkeakouluopiskelijoille suunnattu töissä.fi-portaali sekä ihan vaan keskustelut omallakin työpaikalla eri osastojen kanssa. Muista myös omat ystäväsi, opiskelutoverisi ja kaikki, jotka tunnet sekä heidän verkostonsa kiinnostavien polkujen löytämisessä.

Mitä tällä tiedolla sitten tekee? Voit ensinnäkin löytää niitä kiinnostavia työnantajia, joille voisit hakea ja joiden avoimia työmahdollisuuksia pitää silmällä. Voit myös löytää mahdollisia urapolkuja, jotka voisivat viedä kohti unelmiesi työpaikkaa. Usein tässä etsinnässä huomaakin sen, että todella monella eri tavalla voi päästä tavoitteeseen. Profiileja ja tarinoita selaillessa voi tulla vastaan myös henkilöitä, joiden kanssa olisi mielenkiintoista verkostoitua. Mitä he kertovat työskentelystään työnantajalla x? Millaisia vinkkejä he antaisivat, jos haluan tehtäviin markkinoinnin tai henkilöstöhallinnon parissa? Joskus voi riittää myös vain ajatusten vaihto molempia kiinnostavasta aiheesta ja sitä kautta oman ammatillisen asiantuntemuksen laajeneminen. Lisäksi heitä seuraamalla voi saada tietää heidän työpaikan tulevista uramahdollisuuksista.

Pysy ajan tasalla työmarkkinoiden tapahtumista

Nyt kun tiedät sinua kiinnostavat työnantajat, on hyvä seurata heitä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja muissa kanavissa. Kun tiedät, mitä heillä tapahtuu, voit olla ensimmäisenä paikalla tarjoamassa apuasi sopivan tilanteen tullen. Iso osa työnantajista mainostaa työpaikkojaan sosiaalisen median kanavissaan sisältäen työnantajasta riippuen LinkedInin, Instagramin ja uusimpana TikTokin. Voi hyvin olla, että osa työpaikoista tulee julkaistavaksi vain someen ja siksi perinteisten työnhakualustojen, kuten Duunitorin ja mol.fi-sivuston katselu ei yksin riitä. Näin on erityisesti tehtävissä, joissa tiedetään, että sopivia osaajia saadaan ilman isompaa kampanjointia.

Työnantajia seuraamalla voi saada myös paljon sisäpiirin tietoa, jonka rivien välistä on mahdollista lukea tulevista työntekijätarpeista. Esimerkiksi nimitysuutisten yhteydessä voi hyvin vapautua uusia tehtäviä yrityksen sisällä. Toisaalta taas esimerkiksi yritysten yhdistymistilanteissa tai isompien projektien yhteydessä voi hyvin aueta uusia tehtäviä. Nämä eivät aina tule julkiseen hakuun, mutta laittamalla viestiä työnantajalle oikeassa hetkessä, voit päästä mukaan keskusteluihin.

Hyvä keino saavuttaa yhdellä iskulla paljon tietoa työmarkkinoiden tapahtumista, on myös ilmoittautua rekrytointifirmojen listoille. Nämä yritykset ovat hyvin verkostoituneita eri yritysten ja työnantajien kanssa, mikä mahdollistaa, että kuulet samasta lähteestä monista eri uramahdollisuuksista. Rekrytointifirmojen konsultit ovat usein hyvin perillä eri tehtävistä ja niihin vaadittavasta osaamisesta, joten he saattavat ehdottaa hyvinkin matalalla kynnyksellä tehtäviä, joihin et olisi itse edes osannut hakea.

Toisinaan työnantajat saattavat jopa laittaa viestiä rekrytointiyrityksille, että olisiko teidän listoilla ketään kiinnostavia ilman, että mitään julkista hakua avataan. Näin ollen et saa tietoa näistä uramahdollisuuksista mitään muuta kautta kuin hakemalla rekrytointifirman kautta. Mahdollista on kuulla mahdollisuuksista joko hakemalla tiettyä tehtävää tai jättämällä avoimen hakemuksen.

Jätä avoin hakemus

Perinteinen avoin hakemus on myös aina hyvä vaihtoehto, sillä se saattaa osua juuri siihen hetkeen, kun avaintyöntekijä on irtisanoutunut tai jäänyt äkilliselle sairauslomalle ja tarvittaisiin uusi osaaja nopeasti. Monilla työnantajilla on urasivuillaan ihan valmis mahdollisuus jättää avoin hakemus, mitä kannattaa aina hyödyntää, mikäli mitään kiinnostavia tehtäviä ei juuri sillä hetkellä ole tarjolla.

Kiinnostaviin työantajiin voi olla yhteydessä myös sähköpostitse tai puhelimitse. Mikäli käytät näitä kanavia, suosittelen pitämään viestin melko napakkana. Monet työantajat toivovat hakemusta nettisivujen kautta tietosuojalainsäädännön vuoksi ja toisaalta yhtäkkinen puhelinsoitto, jossa kerrot pitkän monologin kautta itsestäsi ei välttämättä aja asiaa. Siispä kannattaakin lähinnä kertoa lyhyesti itsestäsi ja asiastasi viestissä. Kuka olet ja mitä haluaisit seuraavana tehdä. Liitteeksi voi laittaa vaikkapa oman CV:n tai linkin LinkedIn-profiiliin, josta käy ilmi, millaista aiempaa kokemusta tai osaamista sinulla on (lue tästä lisää siitä, miten luot hyvän CV:n). Puhelinsoiton yhteydessä voi olla järkevää joko sopia aika viestitse tai kertoa asiansa lyhyesti ja kysyä, sopiiko soitella nyt tai myöhemmin.

”Olen johdon assistenttityön asiantuntija ja haluaisin seuraavaksi työskennellä ylimmän johdon tukena. Minua kiinnostaisi uramahdollisuudet teillä syiden x ja y vuoksi. Olisikohan mahdollista jutella aiheesta lisää esimerkiksi puhelimitse tai sähköpostitse?”

Mitä sitten kertoa itsestä avoimessa hakemuksessa? Erityisen tärkeää on keskittyä itse hakemuskirjeeseen, jossa kerrot tarkemmin mitä toisit mukanasi ja millaisista tehtävistä olisit kiinnostunut. Työnantajan on helpompi yhdistää sinut tiettyyn tehtävään, jos osaat jo itse kertoa, mitä voisit heillä tehdä ja millaiset tehtävät sinua kiinnostavat. Katso esimerkiksi, kumpi näistä toimisi sinulle:

”Minulla on laajaa kokemusta erilaisista hallinnollisista tehtävistä ja haluaisin jatkaa niiden parissa myös tulevaisuudessa. Toivon monipuolista työnkuvaa osana mukavaa tiimiä. ”

 

”Olen laajan kokemuksen omaava hallinnon assistentti, jonka ydinosaaminen on projektiluontoisessa työssä ja eri sidosryhmien kanssa työskentelyssä. Minusta saisi hyvän tekijän esimerkiksi tapahtuma- ja matkajärjestelyihin, asiakaspalvelun tukeen tai erilaisten kehitysprojektien tukitehtäviin.”

Pidä hakemuskirjeen punaisena lankana motivaatiosi eli mitä haet tulevalta työnantajaltasi ja mitkä ovat sinun motivaatiotekijöitäsi tulevassa työssä. Tämä korostuu juurikin avoimessa hakemuksessa, koska sinun tehtävänäsi on maalata kuva siitä, miksi sinut kannattaisi palkata. Sinun ei siis tarvitse kertoa yksityiskohtaisesti aiemmasta työkokemuksestasi, vaan voit keskittyä kertomaan lyhyesti vahvuutesi ja sitä kautta myymään itsesi avoimiin paikkoihin. Lisää hakemuskirjeen kirjoittamisesta löydät täältä.

Valjasta verkostojen voima

Yhä useampi työpaikka täytetään myös suoraan verkostojen kautta. Niissä tilanteissa kun aika on rajallista ja tarvitaan uusi osaaja nopeasti, halutaan usein kysellä olisiko nykyisillä työntekijöillä suosituksia sopivista osaajista. Siksipä laajat verkostot ovat sellainen asia, johon kannattaa panostaa. Tärkeää on löytää se itselleen sopiva tapa verkostoitua oli se sitten LinkedIn, oma työpaikka, erilaiset tapahtumat tai muut foorumit, joissa alasi ihmiset liikkuvat. Yksi selkeä paikka verkostojen rakentamiseen ja ylläpitämiseen on LinkedIn, sillä siellä liikkuu sekä työkavereita että työnantajia. LinkedIn:ssä onkin hyvä tietoisesti kasvattaa omaa verkostoa esimerkiksi lisäämällä omia vanhoja kollegoja ja opiskelututtuja sekä muuten vaan kiinnostavia henkilöitä osaksi verkostoasi. Muistathan laittaa mukaan aina lyhyen viestin, jossa kerrot, mistä tunnette tai toisaalta miksi haluaisit verkostoitua kiinnostavan uuden tuttavuuden kanssa.

”Luin postauksesi työhyvinvoinnista ja se resonoi itsessäni hyvin vahvasti. Verkostoituisin mielelläni kanssasi täällä LinkedIn:ssä.”

 

”Olemme opiskelleet yhtä aikaa Haaga-Helian johdon assitenttityön koulutusohjelmassa. Olisi kiva verkostoitua muiden alaa opiskelleiden kanssa.”

Verkostoituminen ei ole vain jotain sellaista, mikä tapahtuu verkossa, vaan esimerkiksi oman työpaikan sisällä on mahdollista kasvattaa ja luoda verkostoja. Siksi kannattaakin oman tiimin lisäksi pyrkiä tutustumaan myös muihin osastoihin ja sitä kautta luomaan yhteyksiä. Tämä voi johtaa siihen, että voisit päästä tekemään nykyisessä työssäsi jotain uutta. Toisaalta myös tulevaisuutta ajatellen voi olla eduksi tuntea ihmisiä heidän siirtyessään muualle.

Brändää itsesi LinkedIn:ssä

Moniin tehtäviin etsitään sopivaa henkilöä myös suoraan kontaktoimalla kiinnostavia osaajia LinkedIn:n kautta. Näin ollen oman profiilin päivittäminen on ehdottomasti panostus mahdollisuuksien lisäämiseen. Tämän lisäksi voit verkostoitua, seurata ajankohtaisia trendejä sekä rakentaa brändiäsi oman alan asiantuntijana.

Jotta LinkedIn:stä voi tulla löydetyksi on tärkeää, että profiili on mahdollisimman kattava ja että sieltä löytyy sinua kiinnostavien tehtävien avainsanat. Kirjaa siis laajasti, mitä kaikkea olet tehnyt eri työtehtävissä, millaista koulutusta sinulla on ja millaisia taitoja olet hankkinut eri yhteyksissä. Varmista myös, että keskeisimmät osaamisalueesi ja sinua kiinnostavien tehtävien ydinosaamisalueet löytyvät profiilistasi avainsanoina, jotta hakukone sinut löytää.

#Executive support #Travel arrangements #Customer service #Internal events #Marketing

Mikäli voit, kannattaa myös avoimesti kertoa omasta työnhaustaan. Tätä voi toteuttaa niin erilaisten asetusten kuin ihan julkisten postaustenkin kautta. Moni on löytänyt uuden työpaikan jakamalla CV:nsä tai kuvaamalla videon itsestään LinkedInissä. Toisaalta moni jakaa myös omaa työnhakumatkaansa ja osaamistaan, mikä tarjoaa sekä näkyvyyttä että vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta.

On mahdollista, että et halua julkisesti kertoa etsiväsi uutta työtä. Voit kuitenkin brändätä itseäsi tietyn alan asiantuntijana olemalla aktiivinen eli osallistumalla keskusteluun tykkäämällä ja kommentoimalla muiden postauksia sekä jakamalla myös omia postauksiasi sinua kiinnostavista tai sinun osaamisalueen teemoista. Näin samoista aiheista kiinnostuvat voivat verkostoitua kanssasi tai jopa tarjota uusia työmahdollisuuksia kiinnostuksen herätessä.

Piilotyöpaikkojen löytäminen ei aina ole yksinkertaista ja se vaatii osaltaan myös aikaa sekä tuuria oikean ajoituksen osalta. Tehty työ ei kuitenkaan mene hukkaan, vaan matkalta voi tarttua mukaan mielenkiintoisia oivalluksia sekä uusia ihmisiä sinun verkostoosi. Samalla opit varmasti paljon uutta itsestäsi ja työelämästä yleensä.

Tsemppiä työpaikan etsintään!

 

Lue lisää kirjoittajasta!

Olen sosiaalipsykologi ja rekrytoinnin asiantuntija. Minulla on pitkä tausta erilaisista hallinnon alan rekrytoinneista mukaan lukien taloushallinnon, henkilöstöhallinnon, erilaisten assistenttien sekä muiden toimistotyön asiantuntijoiden rekrytoinnit. Työskentelen tällä hetkellä EY:llä ja vastaan meillä kokeneiden asiantuntijoiden rekrytoinnista ja sen kehittämisestä sekä työnantajamielikuvasta.

Teen päivätyöni ohessa työnhaku- ja uravalmennusta niin henkilökohtaisen valmennuksen kuin yrityksille ja yhteisöille suunnattujen erilaisten webinaarien ja puhujatapahtumien muodossa.
Suurena intohimonani on työelämän kehittäminen, hakijakokemuksen parantaminen sekä ihmisten auttaminen ja tukeminen eri uran vaiheissa oli kyseessä sitten työnhakuvinkit, uudelle alalle suuntaaminen tai vain yleinen sparrailu. Rakastan myös kirjoittamista ja ajatuksiani työelämään, rekrytointiin ja työnhakuun voit käydä lukemassa by-erica.com

Verkostoidutaan mielellään myös LinkedIn:ssä!


Verkkolehti Skillan yhteistyöartikkeleissa esitetyt näkemykset ovat kirjoittajan/yhteistyökumppanin omia eivätkä välttämättä edusta Skilla ry:n kantaa.

Jaa artikkeli