Palaute on arvokkain yksittäinen väline kohti menestyksekästä uraa
Tehdäkseen jatkossa paremmin, pitää tietää, mitä voi tehdä paremmin, ja lisäksi palautteen saanti on erinomainen hetki rakentaa suhdetta palautteen antajaan, kirjoittaa kirjailija ja puhetaiteilija Jenni Janakka yhteistyöartikkelissamme.
Artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Jenni Janakan kanssa.
Palautteen saaminen voi olla pelottavaa. Riitänkö minä? Kelpaanko? Joudunko puolustamaan itseäni kamalia syytöksiä kohtaan? Harmillisesti oma pelon pauhu saattaa estää kuulemasta sitä, mitä toisella on sanottavana.
Itse olen teatterin lavoilla kasvanut urheilijoiden lapsi. Teatterissa ohjaaja auttaa näyttelijää tekemään työnsä paremmin, ja urheilussa valmentaja. Vierestä voi nähdä asioita, mitä itse ei tulisi muuten huomattua. Palaute voi auttaa sinua näkemään paremmin. Tehdäkseen jatkossa paremmin, pitää tietää, mitä voi tehdä paremmin. Tämän lisäksi palautteen saanti on erinomainen hetki rakentaa suhdetta palautteen antajaan. Annan esimerkin.
Olet ollut järjestämässä työpaikkasi tilaisuutta. Tapahtumassa kaikki ei toimikaan odotetusti ja saat kriittistä palautetta. Mitä teet?
A) Pysähdyt kuuntelemaan palautetta. Kiität havainnosta ja kysyt muutaman tarkentavan kysymyksen: Miten olisin voinut huomioida tarpeemme paremmin? Oliko jokin tietty asia, jonka pistit merkille? Miten jatkossa tällaisissa tilanteissa toivotaan toimittavan?
B) Menet paniikkiin siitä, että olet nyt pilannut tilaisuuden. Kaikki meni paskaks! Olet pilannut maineesi. Näet mielessäsi heti, kuinka työpaikallasi alkaa kiertää sana siitä, että sinä olet se tilaisuuksien pilaaja. Vaikeroit jotain epämääräistä vastaukseksi ja koitat päästä tilanteesta mahdollisimman nopeasti pois.
Asettaudu nyt palautteen antajan asemaan. Kumpaan esimerkkien henkilöön sinulla on vahvempi side? Kumman kanssa työskentelisit jatkossa mieluummin? Kumpaa suosittelisit? Kummalle uskallat tarjota haastavaa uutta projektia?
Kun joku antaa sinulle rakentavaa palautetta, hän on sitoutunut sinuun. Hän on ottanut aikaa miettiäkseen sinun tekemistäsi.
On hetkiä, joissa palaute on antajan vallan pönkitystä tai ihan vain kiusaa, se on väärin. Nuo tilanteet tulee jättää omaan arvoonsa tai tarvittaessa viedä asiaa eteenpäin. Tosi usein palautteen antaja ei kuitenkaan ole mulkku. Kun joku antaa sinulle rakentavaa palautetta, hän on sitoutunut sinuun. Hän on ottanut aikaa miettiäkseen sinun tekemistäsi. Hän on puntaroinut osaamistasi, ja pohtinut kehityskohteitasi. Tällöin kannattaa olla kuulolla.
Kun saat palautetta:
- Rentoudu. Puhalla keuhkot tyhjäksi ja anna olkapäiden laskeutua. Pyri olemaan läsnä. Voit halutessasi myös artikuloida, että tilanne jännittää ja että toivot asioiden rauhallista käsittelyä.
- Kuuntele. Älä mieti, mitä sanot vasta-argumentiksi tai miten puolustaudut. Keskity. Jos tulee jotain sellaista, mihin sinun tulee vastata ja kaipaat aikaa miettimiseen – ilmaise tarve.
- Kysy: “Jotta mä voin rauhassa käydä näitä vielä myöhemmin läpi, niin onko ok, että mä teen muistiinpanoja?”
- Kysy tarkentavia kysymyksiä, jos et ymmärrä. (Alla esimerkkejä.)
- Keskustelkaa palautteen antajan kanssa siitä, miten jatkossa voit toimia. Mitä säilyttää, mitä lisätä ja mitä vähentää?
- Kiitä kritiikistä. Miten muuten voisit tulla paremmaksi, jos et tiedä, missä voit parantaa?
Palautteen saantiin kuuluu aina hyvin inhimillisellä tavalla taistele tai pakene -reaktio, eikä siitä pääse koskaan kokonaan eroon. Oleellista onkin hyväksyä se ja tietää tarkkaan, mitä palautetilanteissa voi tehdä ja sanoa.
Auta palautteen antajaa antamaan sinulle palautetta tarkentavien kysymysten avulla:
- Mitä voisin tehdä vähemmän?
- Mitä minun tulee tehdä enemmän?
- Mihin minun pitäisi käyttää enemmän/vähemmän aikaa?
- Mihin minun kannattaa kiinnittää huomiota enemmän/vähemmän?
- Miten ehdotat, että toimin vastaavassa tilanteessa seuraavalla kerralla?
- Jos tarvitsen apua, keneltä tai mistä voin sitä hankkia?
- Onko tähän asiaan jotain kirjallista ohjeistusta, mihin voisin perehtyä?
- Mitä osaamista minun kannattaa kehittää?
- Voisiko tässä olla mahdollisuus jatkokoulutukseen?
- Miten ja millä välineellä tästä asiasta olisi hyvä kommunikoida jatkossa?
- Miten mielestäsi tämä olisi voinut onnistua paremmin?
- Mitä jäit kaipaamaan?
Yllä olevat kysymykset käyvät erinomaisesti myös välineeksi kehityskeskusteluihin.
Palautteen saantiin kuuluu aina hyvin inhimillisellä tavalla taistele tai pakene -reaktio, eikä siitä pääse koskaan kokonaan eroon. Oleellista onkin hyväksyä se ja tietää tarkkaan, mitä palautetilanteissa voi tehdä ja sanoa.
Tiedä, että osaat. Nauti siitä, että osaat, ja anna meidän muidenkin nauttia siitä.
Jenni Janakka on kirjailija ja puhetaiteilija, joka töillä yrittää lisätä ymmärrystä ja poistaa tarpeetonta häpeää. Röyhkeyskoulu-kirja julkaistiin vuonna 2019 ja sen oleellinen jatko-osa Empatiakoulu -välineitä työelämässä jaksamiseen ilmestyy 29.9. Tästä salaisesta linkistä pääse shoppailemaan edullisemmin ja ennen muita: www.tuumakustannus.fi/6951
Verkkolehti Skillan yhteistyöartikkeleissa esitetyt näkemykset ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta Skilla ry:n kantaa.