Maria Talvela
TYÖELÄMÄ

6 vinkkiä työssä jaksamiseen – työhyvinvoinnista huolehtiminen kriisin aikana

Coollan kokeneen uravalmentajan ja työelämän ravistelijan Susan Caloniuksen vinkit jäsenillemme työssä jaksamiseen kriisin aikana.

Viime vuodet ovat olleet luovimista kriisistä toiseen. Juuri, kun pandemian etätyösuositus tuli päätökseen, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja teki tyhjäksi toiveemme elämän vähittäisestä normalisoitumisesta.

Sota Ukrainassa vaikuttaa meihin niin inhimillisesti kuin taloudellisesti – puhumattakaan sen vaikutuksesta perusturvallisuudentunteeseemme. Hallinnon ja toimistotyön asiantuntijoina on kuitenkin meidän tehtävämme pitää yritysten ja virastojen rattaat pyörimässä riippumatta siitä, millainen maailman tilanne on. Kun teemme työtä sen eteen, että kollegoidemme työ sujuisi mahdollisimman juohevasti, on riski, että sivuutamme omat tarpeemme. Siksi Coollan kokenut uravalmentaja ja työelämän ravistelija Susan Calonius antoi jäsenillemme kuusi vinkkiä työssä jaksamiseen kriisin aikana. Kun muistamme pitää huolta itsestämme, meidän on helpompi pitää huolta myös muusta.

1. Aseta perusasiat etusijalle

Liikunta, terveellinen ruokavalio ja uni ovat kriisissäkin elintärkeitä. Jos mahdollista, pidä myös kiinni rutiineista.

2. Muista myös rentoutua

Työn vastapainoksi on hyvä puuhata jotain, mikä ei rasita mieltä ja laukaisee jännitystä. Käy esimerkiksi ulkona kävelämässä, piirrä, kirjoita tai tee käsitöitä.

3. Karsi ja priorisoi. Laske omia ja tiimisi tavoitteita

Kiireessä kannattaa keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Muista kriisitilanteessa tehdä se, mikä on sillä hetkellä tärkeintä. Kun tilanne on normalisoitunut, voit keskittyä esimerkiksi kesken jääneen kampanjan toteuttamiseen tai oman osaamisesi kehittämiseen ja muiden ammatillisten tavoitteiden saavuttamiseen.

4. Rajoita sosiaalisen median ja digilaitteiden käyttöä

Etenkin jos valtaosa työajastasi menee näytön äärellä, kokeile esimerkiksi somepaastoa viikonloppuisin tai jätä puhelin pois sängyn vierestä, kun menet nukkumaan. Voit myös asettaa puhelimesi ilmoitukset pois päältä niistä kanavista, jotka eivät ole työtehtäviesi kannalta tärkeitä.

5. Vaikeassa tilanteessa ja kiireessä on tärkeää keskittyä hetkeen

Kokeile mindfulness-harjoituksia. Mielenterveystalon Rauhoittava hengitys -ohjeen avulla voit esimerkiksi rauhoittaa kehon ylivireyttä ja kiireen tuntua.

6. Uskalla puhua ja pyytää apua

Jos työtehtävät tuntuvat liian raskailta, pyydä esihenkilöltäsi apua ja jaa tehtäviä tiimisi kesken. Jäsenenä saat myös urapalveluista apua esimerkiksi psyykkisen kuorman hallitsemiseen.

Skillan ja Akavan Erityisalojen jäsenet saavat maksutta psyykkistä valmennusta työssä jaksamiseen Coollalta. Lue lisää urapalveluistamme Akavan Erityisalojen verkkosivuilta. Valmennukseen pääset kirjautumaan ja ilmoittautumaan tunnuksilla, jotka löydät jäsenen verkkoasioinnista.


Susan Caloniusta haastatteli kumppanijärjestömme Viesti ry.

Webinaari: Paremman palautumisen kulmakivet – teoriaa ja käytännön vinkit arkeen

Miksi riittävä palautuminen on usein arjessa vaikeaa ja mitä tulisi tehdä, jotta onnistuu? Miten parannat psykologista palautumistasi? Entä unesi laatua ja määrää? Tule mukaan Joni Jaakkolan vetämään koulutukseen 30.3.2022 klo 17! Vain Skillan jäsenille.

Webinaari: Paremman palautumisen kulmakivet – teoriaa ja käytännön vinkit arkeen
Jaa artikkeli