Maria Talvela
Uutiset

Näkymätön sihteeri

Hallinnon tai toimistotyön asiantuntija, oletko tuntenut itsesi työssä näkymättömäksi? Vastaa kyselyymme.

Helsingin Sanomat kirjoitti tänään 11.3. ”näkymättömistä” ammateista – ammateista, joissa saattaa jatkuvasti kokea, että muut eivät noteeraa.
Kaksi jutun sitaateista oli sihteereiltä:

”Olen jo tottunut siihen [olemaan näkymätön työssä] plus oma ura on tässä. Ahdistaa, kun ei saa työssä tarpeellista tietoa, minua ei katsota, minulle ei puhuta, käden liikkeellä pyydetään poistumaan työpisteestä, päämiehet kulkee napit korvilla eikä heitä voi puhutella.”
– Johdon sihteeri, Helsinki

 

”Meillä on suurin osa työporukasta maisterisihmisiä ja itsekin kuitenkin korkeastikoulutettu sihteeri. Töissä puhutaan vain opettajista, ei henkilökunnasta. Jos on tapahtumia, niihin kutsutaan vain opettajakunta paikalle. Jokainen varmaan voi kuvitella, miltä tuntuu, kun teet työtä yhteisössä, jossa olet ammattiryhmäsi ainut edustaja ja se kyllä tehdään näkyväksi, ettet ole mitään ellei sinua tarvita johonkin ”palvelemaan” niitä muita.”
– Koulusihteeri, Keski-Suomi

On paradoksaalista, että kun sihteeri tai assistentti tekee työnsä hyvin, hänet on helppo jättää huomiotta. Hänen työnsä ei kuitenkaan missään nimessä ole itsestäänselvyys. Sihteerit ja assistentit tekevät vaativaa asiantuntijatyötä, joka pitää pyörät pyörimässä niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Hyvin tehty hallinnollinen työ mahdollistaa sen, että kollegat voivat keskittyä oman työnsä kannalta olennaisiin asioihin.

Skilla ry (ent. Aito HSO) edustaa hallinnon ja toimistotyön korkeasti koulutettuja ammattilaisia. Moni jäsenemme on työpaikallaan ainoa ammattikuntansa edustaja, ja tarjoamamme kollegaverkosto on heille tärkeä henkireikä.

Helsingin Sanomien artikkelissa siteeratulle johdon sihteerille ja koulusihteerille haluamme toivottaa voimia. Ei ole inhimillistä olla näkymätön työyhteisössään. Skilla ry työskentelee sihteerien ja assistenttien työn näkyvyyden ja arvostuksen lisäämiseksi, ja kirjoituksenne on muistutus siitä, että työtämme tarvitaan yhä.

Sinulta, jonka kollega on sihteeri tai assistentti, pyydämme: huomaa kollegan työpanos. Mieti, mitkä asiat omassa työssäsi sujuvat sihteerin tai assistentin ansiosta sutjakammin. Sihteeri tai assistentti on osa työyhteisöäsi – pidä hänestä kiinni.

Haluamme kartoittaa hallinnon ja toimistotyön asiantuntijoiden kokemuksia näkymättömyyden tunteesta ja väheksynnästä. Oletko kokenut samaa? Vastaa kyselyymme.

Jaa artikkeli