Elina Havu
Uutiset

Skilla ry:n jäsenet mukana kunta-alan työtaistelutoimissa

Kunta-alan neuvotteluja vauhditetaan painostustoimilla

Uutista on päivitetty 29.4.2022

Kunta-alan työ- ja virkaehtosopimusneuvottelut keskeytyivät 28.2.2022 ja alkoi sopimukseton tila.

Jäseniämme edustava Julkisalan neuvottelujärjestö JUKO vauhdittaa nyt neuvotteluja mm. ylityö- ja vuoronvaihtokielloilla ja lakoilla useissa kaupungeissa. Toimenpiteitä toteutetaan yhteistyössä JHL:n ja Jytyn kanssa, joten kunta-ala on mukana niissä laajasti.

Kunta-alan työriitaa ratkonut sovittelulautakunta ei antanut sovintoehdotusta 28.4., joten osaa Skillan ja Akavan Erityisalojen kunta-alan jäsenistä koskeva laaja lakko alkaa tiistaina 3.5. kymmenessä kaupungissa ja kestää 9.5. asti, ellei työriidassa saada ratkaisua sitä ennen. Osallistuvat kaupungit ovat Helsinki, Vantaa, Espoo, Kauniainen, Turku, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Oulu ja Rovaniemi, ja lakko koskee pääasiassa kirjastoja ja museoita sekä varhaiskasvatusta, koulutusta ja opetusta (sis. hallinnolliset tehtävät). Katso täältä, kuulutko lakon piiriin >>

Eri puolilla Suomea maalis–huhtikuussa järjestetyillä kaksipäiväisillä lakoilla vauhditettiin ratkaisua kunta-alan työriitaan. Lakot näkyvät paitsi opetuksessa ja sosiaalitoimessa, myös kirjastoissa, museoissa, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalveluissa sekä kuntien hallinto- ja tukipalveluissa. Lakkojen suunniteltiin laajenevan 19.4. Helsinkiin, Vantaalle, Espooseen ja Kauniaisiin, mutta työministeri päätti 14.4. siirtää lakkoja kahdella viikolla eteenpäin toukokuulle.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on parhaillaan voimassa toistaiseksi. Kielto koskee Akavan Erityisalojen koko kuntajäsenistöä. Akavan Erityisalat on lähestynyt kuntajäseniä sähköpostilla 12.4.

Arvostusta alan ammattilaisille – myös hallinnon asiantuntijoille

Akavan Erityisalojen mukaan kunta-alan naisvaltaiset ammatit on aika nostaa palkkakuopasta, joten se tukee voimakkaasti neuvottelujärjestö JUKOn esitystä kuntasektorin kattavasta palkkaohjelmasta ja on mukana kunta-alan painostustoimissa.

Myös Skillan vajaat 100 kuntasektorilla työskentelevää, Akavan Erityisaloihin järjestäytynyttä jäsentä osallistuvat parhaillaan kunta-alan painostustoimiin. Naisvaltaisena yhdistyksenä etenkin palkkaohjelman toteutuminen on myös Skillalle tärkeä edunvalvonnallinen tavoite.

– Tulevaan sopimukseen tarvitaan monivuotinen palkkaohjelma, jotta kunnat saavat pidettyä parhaat asiantuntijat tuottamaan ihmisten tarvitsemat kuntapalvelut, sanoo neuvottelupäällikkö Jaakko Korpisaari Akavan Erityisaloista.

– Palkkaohjelma on naisvaltaiselle, vuosikymmenet palkkakuopassa olleelle kuntajäsenistöllemme äärimmäisen tärkeä tavoite myös tasa-arvonäkökulmasta.

Lue lisää Akavan Erityisalojen sivuilta.

 


Infoa kuntasektorilla töissä olevalle Skillan ja AE:n jäsenelle

  • Seuraathan tiedotusta! Neuvotteluissa voi tapahtua nopeitakin muutoksia, joten suosittelemme seuraamaan Akavan Erityisalojen ja neuvottelujärjestömme JUKOn viestintää. Akavan Erityisalat tiedottaa myös kunta-alalla työskenteleviä skillalaisia suoraan sähköpostitse. Lisäksi tiedotamme tärkeimmistä kunta-alan uutisista Skillan somekanavissa.
  • Mikäli työskentelet lakkovaroituksen saaneen kaupungin palveluksessa, osallistut lakkoon eli keskeytät työsi lakon ajaksi.
  • Huom! Pääkaupunkiseudulla lakkoon osallistuminen riippuu siitä, minkä työehtosopimuksen piirissä olet. Lue lisää täältä.
  • Työnantaja keskeyttää lakon ajaksi palkanmaksun. Siksi Akavan Erityisalat maksaa lakossa olleille jäsenilleen lakkoavustusta, jota haetaan lakon päätyttyä AE:n verkkosivuilla julkaistavan linkin kautta. Lisätietoja löydät täältä.
  • Mikäli työskentelet kuntasektorilla mutta et ole saanut lakkoja koskevaa viestintää, ilmoita siitä meille: toimisto@skillary.fi
  • Jos sinulle herää kysymyksiä lakkoa koskien, ota yhteyttä Akavan Erityisalojen työsuhdeneuvontaan tai tutustu AE:n kokoamaan tietopakettiin kuntasektorin lakosta sekä ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta.

Akavan Erityisalojen tavoitteet kunta-alan sopimusneuvotteluissa:

Tarvitsemme monivuotisen palkkaohjelman kuromaan kiinni palkkojen jälkeenjääneisyyttä.

Palkankorotusten on turvattava ostovoimaa.

Vanhempien on voitava käyttää perhevapaita nykyistä tasaisemmin.

Kaikki työaika on työaikaa.

Jaa artikkeli