Jäsenmaksu-uudistuksen UKK

Akavan Erityisalojen yhdistysjäsenmaksun muuttuessa myös Skilla ry muutti jäsenmaksunsa prosenttiperustaisesta kiinteäksi. Jäsenmaksusta päätettiin yhdistyksen syyskokouksessa 27.11.2021, ja muutos astui voimaan 1.1.2022.

Skillan uudet jäsenmaksut 2022

Jäsenlajit ja summat

Puheenjohtaja Heli Suomivuoren (2020-2021) kirjoitus jäsenmaksu-uudistuksen taustoista

Lue lisää

Kysyttävää jäsenmaksusta?

Olemme koonneet alle kysymyksiä ja vastauksia muutokseen liittyen.


 

 • Miksi jäsenmaksu muuttui kiinteäksi?

  Akavan Erityisalojen 10.4.2021 kokoontunut kevätliittokokous teki päätöksen jäsenyhdistyksiä koskevan jäsenmaksumallin muuttamisesta. Uusi, kiinteään maksuun perustuva kuukausimaksu astui voimaan vuoden 2022 alusta. Päätös koski summaa, jonka Skilla maksaa Akavan Erityisaloille jokaisesta jäsenestä, eikä se ottanut kantaa henkilöjäsenten Skillalle maksamiin jäsenmaksuihin.

  Skilla ry:n kokousedustajat äänestivät jäsenmaksumallin muuttamisen puolesta, sillä syksyllä 2020 yhdistyksen syyskokous linjasi toimintasuunnitelmassa seuraavasti: ”Yhdistyksen tavoitteena on siirtyä AE-yhteisössä prosentuaalisesta jäsenmaksusta kiinteään kuukausimaksuun, joka selkiyttäisi järjestelmää.”

 • Miten muutos vaikutti minun jäsenmaksuuni?

  Muutoksen yhteydessä tavoitteemme oli selkiyttää Akavan Erityisaloihin kuuluvan henkilöjäsenen Skillalle maksamaa jäsenmaksua muuttamalla se prosenttimaksusta kiinteäksi. Skillan hallituksen tahtotila oli muuttaa jäsenmaksua kilpailukykyisemmäksi ja muuttaa kuukausijäsenmaksu nykyistä mediaanijäsenmaksua (n. 37-38 €/kk) alemmalle tasolle. Työssäkäyvän jäsenen jäsenmaksu on siten nyt 34 €/kk.

  Muutoksen yhteydessä maksaminen helpottui ja jäsenten maksamat jäsenmaksut muuttuivat yhdenmukaisiksi. Lisäksi yhdeksi vaihtoehdoksi tulee aikanaan e-lasku. Emme valitettavasti tiedä vielä e-laskun aikataulua, mutta järjestelmästä vastaava taho on kertonut sen tulevan vuoden 2022 lopussa tai 2023 alussa.

 • En ole työelämässä (eläkeläinen, perhe- tai muu vapaa, työtön), nouseeko jäsenmaksuni?

  Työelämän ulkopuolella oleville tulee oma, matalampi maksuluokkansa (10€/kk).

  Opiskelijoiden jäsenmaksut säilyvät toistaiseksi samoina (Opiskelija Pro 96 €/v ja Opiskelija Basic 10 €/v).

  Erkon etuudella olevat maksavat 34 €/kk.

  Lue lisää summista täältä.

 • Olen osa-aikatyössä, mikä jäsenmaksuni on?

  Toistaiseksi myös osa-aikaiset maksavat jäsenmaksua 34 €/kk.

  Olemme saaneet asiasta palautetta, joten tulemme lisäämään uuden, alemman maksuluokan osa-aikatyössä oleville jäsenmaksuista päättävässä syyskokouksessa 2022. Muutos astuu voimaan vuoden 2023 alusta.

 • Milloin jäsenmaksu muuttui?

  Muutos on astunut voimaan 1.1.2022.

 • Tuliko kiinteä jäsenmaksu prosenttimaksun päälle?

  Ei. Vuoden 2022 alusta prosenttimaksu poistui kokonaan. Nyt jäsenmaksu on sama joka kuukausi, eikä esimerkiksi iltalisistä, ylityökorvauksista tai lomarahoista tarvitse maksaa jäsenmaksua.

 • Miten maksamani jäsenmaksu jakautuu Skillan ja Akavan Erityisalojen välillä?

  Peritystä jäsenmaksusta osa jää Skillalle ja osa tilitetään Akavan Erityisaloille. Akavan Erityisalojen osuus päätetään aina AE:n syysliittokokouksessa ja se on sama kaikille AE:n jäsenyhdistyksille.

  Vuoden 2022 jäsenmaksut jakautuvat seuraavasti:

  • Henkilöjäsen: AE 20 €/kk, Skilla 14 €/kk
  • Henkilöjäsen, ei työttömyyskassan jäsen: AE 8 €/kk, Skilla 26 €/kk
  • Henkilöjäsen, ei työssä oleva ja Erkon etuudella: AE 20 €/kk, Skilla 14 €/kk
  • Henkilöjäsen, ei työssä oleva ja minimimaksulla: AE 8 €/kk, Skilla 2 €/kk
  • Opiskelija, työttömyyskassan jäsen: AE 5 €/kk, Skilla 3 €/kk
  • Opiskelija, ei työttömyyskassan jäsen: AE 0,50 €/kk, Skilla 0,33 €/kk
  • Ammatinharjoittaja, yrittäjä, freelancer: AE 10 €/kk, Skilla 8 €/kk
  • Eläkeläinen: AE 8 €/kk, Skilla 2 €/kk
  • Kunniajäsen: AE 10€/kk, Skilla 0 €/kk

   

 • Tuleeko jäsenmaksu nousemaan tai laskemaan tulevaisuudessa?

  Nykyinen henkilöjäsenmaksu 34 €/kk on laskettu niin, että yhdistys pystyy edelleen  takaamaan jäsenilleen nykyisen palvelutason. Pyrimme kuitenkin tekemään jäsenmaksustamme kilpailukykyisen, joten hallituksen tahtotilana on laskea jäsenmaksua tulevina vuosina. Tästä syystä hallitus on alkanut esimerkiksi selvittää yhdistyksen omistaman toimitilan myyntiä.

  Tavoitteena on  laskea lähivuosina 34 euron kuukausimaksua 1-3 euroa.

 • Entä jos jäsenmaksuni nousi muutoksen myötä?

  Koska henkilöjäsenmaksu 34€/kk on nykyistä mediaanijäsenmaksua hiukan alhaisempi, joidenkin jäsenten jäsenmaksu on väistämättä noussut hieman. Hallitus pohtii, tulisiko joitain korjausliikkeitä tehdä vuoden 2022 syyskokouksessa. Nyt jo on päätetty, että osa-aikatyössä oleville luodaan oma jäsenmaksukategoria, joka astuu voimaan vuoden 2023 alussa.

  Muistathan kuitenkin, että jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen, eli se vähennetään verotuksessa veronalaisesta tulostasi. Varsinainen maksamasi määrä on siis alle 34€, kun verovähennys otetaan huomioon. Uusi jäsenmaksu kannattaa siten päivittää verokortillesi.

   

 • Miten maksan jäsenmaksun jatkossa?

  Voit maksaa jäsenmaksun…

  Kehitämme jäsenmaksun maksamisen tapoja aktiivisesti ja työskentelemme ahkerasti sen eteen, että saisimme e-laskun käyttöön vuoden 2023 aikana. Ilmoitamme jäsenistölle heti, kun e-lasku saadaan käyttöön.

 • Saan Erkon etuutta. Pidättääkö Erko edelleen tästä etuudesta jäsenmaksun?

  Erko on ilmoittanut, ettei se valitettavasti jatka kiinteän jäsenmaksun perimistä entisen prosenttiperustaisen maksun tapaan. Jäsenmaksu tulee siis maksaa itse. Kätevimmin teet sen Akavan Erityisalojen verkkoasioinnissa.

 • Käytän työnantajaperintää, tarvitseeko minun ilmoittaa mahdollisesta muutoksesta palkanlaskentaan?

  Akavan Erityisalat ilmoittaa maksuperusteet työnantajille vuosittain. Tarkista kuitenkin palkkakuitistasi, että jäsenmaksusi on peritty oikean suuruisena.

  Jos haluat ottaa työnantajaperinnän käyttöön, voit tehdä sen täältä löytyvän valtakirjan avulla.

 • Kuulun Skillaan mutta en Akavan Erityisaloihin (ns. ei-järjestäytynyt jäsen), vaikuttaako muutos minuun?

  Ei vaikuta. Jäsenmaksusi on jatkossakin 80 €/v. Ammattiliittoon järjestäytymättömien jäsenten (aiempi ns. aatteellinen jäsen) jäsenmaksu vahvistetaan joka vuosi syyskokouksessa.

 • Muuttuuko jäsenmaksu kiinteäksi myös muissa Akavan Erityisalojen jäsenyhdistyksissä?

  Osa jäsenyhdistyksistä on myös päättänyt siirtyä kiinteään jäsenmaksuun, mutta osa ei. Kaikki maksavat kuitenkin jatkossa saman yhdistysjäsenmaksun Akavan Erityisaloille.

 • Eikö kannata liittyä pelkästään kassaan, jos jäsenmaksuni nousee?

  Kassan jäsenyys on halvempi, koska se ei tarjoa muita palveluita kuin ansiosidonnaisen päivärahan. Toisin kuin ammattiliitot, kassat eivät neuvottele työehdoista ja yleiskorotuksista – jotka tasaavat mahdollista jäsenmaksun nousua – eikä niiden jäsenyyteen sisälly muita jäsenetuja. Liittoon kuuluminen on työelämän vakuutus.

Muuta kysyttävää jäsenmaksu-uudistuksesta?

Ota yhteyttä!

Syyskokous 2021

Yhdistyksen syyskokous teki päätöksen uuteen jäsenmaksujärjestelmään siirtymisestä. Lue kuulumiset kokouksesta!

LUE LISÄÄ